Pušlek u tanjuru

Što radi suhi pupoljak mini ruže u gin-toniku?

Taj malecki cvjetić je začin; svojom ljepotom čini ugodu oku, dok nepce i okusni pupoljci na jeziku uživaju u kombinaciji slatkih i gorkih okusa. Kako bismo osjetili pravi okus hrane ili pića naš jezik i nos usko surađuju. Nadopunjuju se međusobno da maksimalno uživamo u omiljenom jelu ili desertu. Primamljiv izgled naše iskustvo diže na viši nivo i užitak čini potpunijim.

Da, to je još jedan trend u posljednje vrijeme i zapravo mi se sviđa ideja. Jedemo razne vrste biljaka, povrća i voća: listove, gomolje, plodove i korijenje, ali cvjetove baš i ne. Cvjetača i brokula su najčešći predstavnici cvjetova u našoj tradicionalnoj kuhinji za koje svi znamo.

A ima još toliko mnogo cvjetova koji mogu u tanjur ili čašu. Svojim raskošnim bojama i raznolikošću oblika učinit će i sasvim običan svakodnevni obrok rajskim. Mnoge od njih imamo u svom vrtu ili u tegli na balkonu i možemo ih koristiti svježe. Naravno, imamo i opciju osušiti ih ili čak isprešati, kako bi ih mogli koristiti tokom cijele godine jednako kao što koristimo osušeno začinsko bilje.

U svom vrtu uzgajam mnoge jestive vrste cvijeća. Možda su manje ukusne kad dozriju i osuše se, no jedno je sigurno: mogu ih potpuno bezbrižno koristiti za dekoraciju stola i jela koje serviram. Najbolje od svega je činjenica da se odlično suši, dugo zadržava oblik i uvijek imam matching buket u vazi.

Nabrojit ću neke najzanimljivije i uglavnom dostupne vrste koje možeš i ti koristiti tokom godine, svježe i osušene:

Latice maćuhica, ruža, cinija, zvjezdana, suncokreta…

Cvijet i list jagode, graha, graška, maslačka, dragoljuba, kopra, anisa…

Listovi peršina, mrkve, mente, lovora…

Cvijet jabuke, kruške, trešnje, tikve, bazge, maćuhice, lavande…

Grančice ružmarina, asparagusa, smreke, bora, jele (ali ne i tise), breze, javora…

Ipak, kad biraš cvjetove i listove za dekoraciju jela i pića pripazi na ovih par “sitnica”: Cvijeće iz cvjećarnice nije za jelo. Ono se uzgaja za aranžiranje i pritom uzgajivači koriste pesticide koji nisu dozvoljeni kod uzgoja biljaka za jelo. Svakako provjeri jestivost / otrovnost, jer čak i ljekovito bilje u velikim količinama može prouzročiti probavne smetnje, a nerijetko ima i teže posljedice na zdravlje.

U Pušlekovom vrtu cvijeće uzgajam bez pesticida baš zato da se može koristiti kao dekoracija na torti. Čak i ako iz buketa ispadne neki cvjetić ili grančica nemaš brige, jer se nikome ništa neće dogoditi ako slučajno pojede jedan suhi cvijet.

Vrste koje ne želiš pojesti

Svaki put kad vidim eukaliptus uboden u tortu prođu me žmarci od glave do pete. On je predivan, super miriše, odlično se suši, a njegovo eterično ulje osvježava i ispunjava prostor fenomenalnim mirisom koji i sama obožavam. Divota, ali on je otrovan. Nije za jelo i osobno sam veliki protivnik trpanja otrovnog i prskanog bilja na tortu.

Jednom je naš poznati kuhar Špiček izjavio: “Dekoracija na tanjuru mora biti jestiva.” Slažem se s njim.

Tanka je linija između ljekovitog i otrovnog bilja. Namjerno parafraziram onu poznatu izreku o ludilu i genijalnosti. No, tako stvari stoje. Sve ljekovite biljke imaju svoju namjenu i točno određenu dozu koja će pomoći kod nekog zdravstvenog problema. Ako pretjeraš ili ju krivo primijeniš postoji mogućnost trovanja, jer mnoge od njih su i otrovne, iako u malim dozama liječe. Savjete tipa čemu služe pojedine vrste ostavljam stručnjacima, travarima i fitoterapeutima. Kao vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom mogu samo savjetovati kojem bilju nije mjesto u tanjuru, pa čak ni za ukras.

Ovo je otrovno cvijeće koje svi obožavamo: eukaliptus, hortenzije, ciklame, olijanderi, tisa, kukurijek, bršljan, narcise, zumbuli, božuri, tulipan, pakujac, đurđice, petunije, euforbije, lovorvišnje, …

Zapravo, najbolje NE ako nisi 100% sigurna: ne na tortu, ne na tanjur, ne čak ni na salvetu.

Neke od ovih vrsta mogu izazvati kožne reakcije kod osjetljivih ljudi, neke izazivaju alergije, a neke su čak i kobne. Ne želim te prestrašiti, ali uistinu nije svakom cvijeću mjesto na tanjuru.

U BigNO vrste osim eukaliptusa pripada svo cvijeće iz intenzivnog uzgoja jer je prskano pesticidima i nije namijenjeno za ljudsku konzumaciju. Pogotovo se to odnosi na obojeno i izbijeljeno suho cvijeće iz uvoza, u njemu ima više kemije nego u deterdžentu za suđe.

Kod aranžiranja stola vodi računa o tome čime ćeš ga ukrasiti, a najvažnije je za koga zapravo uređuješ. Djeca svijet istražuju prstićima, kao po pravilu sve dodatno isprobaju u ustima.. a znamo da ima i velike djece. Nejestivo i pogotovo otrovno bilje ne treba koristiti čak ni kao dekoraciju zdjele ili pladnja na kojem serviraš. Ovo je doba kad se iz trgovina povlače proizvodi zbog sumnje u ispravnost, a otrovan eukaliptus je ok na torti? Znam, na društvenim mrežama svašta vidiš i sve bi htjela probati. No, je li uistinu vrijedno rizika odluka je koju moraš donijeti sama.

Upozorenje nikad nije na odmet, konačno – i na parizeru piše da ovitak nije jestiv, zar ne?!

Za kraj, pozivam te da razgledaš moj izlog prepun kreacija od prirodnog suhog cvijeća spremnih da ukrase svaku svečanost, razvesele drage ljude ili naglase važnost trenutka.

Ovaj blog prvo su pročitali pretplatnici Pušlekove cvjetne pošte. I ti možeš biti član VIP ekipe, čitati zanimljivosti i uživati u pogodnostima dostupnim samo u newsletteru. Prijavnica te čeka ispod ovog bloga. Ne zaboravi potvrditi svoj pristanak u povratnom mailu.